2007-04-13

Vem skulle få gå i Karlskoga?

Demonstranter i Vetlanda kammade noll

I dag diskuteras om fler skulle "gå" i Vetlanda på grund av fallet med den bortglömda flickan. Kanske den nuvarande socialnämndens ordförande, som tillträdde den 1 januari 2007 och som satt i morgonsoffan i TV.

Låt oss anta att motsvarande situation skulle ha uppstått i Karlskoga. Det kan ju inte garanteras av socialförvaltningen att det inte skulle kunna inträffa enligt ett uttalande på socialnämnden i onsdags.

Nuvarande ordförande var tidigare vice ordförande i socialnämnden och bör alltså vara väl insatt i ärendena. Om sådana här fall diskuteras av politiker så är inte hela nämnden med. Ärendena avgörs av ett utskott, där ett mindre antal av nämndledamöterna ingår.

Någon socialchef finns för närvarande inte, endast en tillförordnad sådan. Om en ny ska tillsättas, och det är väl troligt på sikt, så är det inte nämnden som beslutar om vilken det ska bli utan det sker centralt eftersom alla kommunens anställda med personalutbildning numera lyder under personalchefen, tillika kanslichefen Annica Lidén.

Att så sker är ett beslut som nämnderna inte är så glada i och många tidigare anställda av "personalfolket" har slutat eller ska inom den närmaste framtiden sluta. Annica Lidén själv har utsatts för mycket kritik från bland annat facket för okunskap och för att hon arbetade för att flytta dåvarande chefen för socialförvaltningen till barn- och utbildningsförvaltningen i stället för att söka externt. Annica slutar och flyttar till Gävle. Hoppas hon har lärt sig något i Karlskoga.

Tidigare ordförande för socialnämnden är nuvarande kommunalrådet och ordföranden för kommunstyrelsen. Formellt är rådet därmed högsta ansvarige för tillsättningarna av samtliga förvaltningschefer, ett beslut som fattas i kommunstyrelsens arbetsutskott, där en mindre mängd än hälften av kommunstyrelsens ledamöter ingår.

Så, åter till den inledande frågan. Är det den närmast ansvarige chefen för den här typen av frågor eller t f socialchefen Lisa Kihl eller den nuvarande ordföranden (f d vice) Ingegerd Bennysson, personalchefen Annica Lidén eller kommunstyrelsens ordförande Bengt Johansson, som skulle få lämna sina poster?

Förhoppningsvis slipper vi svara på frågan. Något sådant som i Vetlanda får bara inte ha förekommit - eller hända i framtiden - i Karlskoga.

No comments: