2007-04-04

Effekterna av maxtaxan.

Skolverket har undersökt effekterna av maxtaxan. I samband med den infördes möjligheten att arbetslösa och föräldralediga kunde få ha barnen i förskolan upp till 15 timmar i veckan.

Nu har Skolverket konstaterat att tiden för barnen sjunkit från 31 till 29 timmar i veckan, vilket ju skulle kunna ses som positivt, eftersom man misstänkte att maxtaxan skulle innebära att barnen skulle vistas längre tid i förskolan eftersom det inte skulle kosta föräldrarna mer.

Sannolikt är det dock så att den förkortade genomsnittliga tiden beror på att de "nya" barnen bara har rätt till 15 timmar i veckan och att de därför drar ner snittet.

Många barn vistas nog inte där ens de femton timmarna eftersom kommunerna styr hårt exakt vilka timmar barnen får vara där t ex mellan 8:00 och 11:00 fem dagar i veckan, vilket av många som har små barn hemma uppfattas som obekvämt.

Och hur gör arbetslösa som måste fara till annan ort för att söka arbete? Hur säkert är det att en intervju kan göras klockan 9:00? Dessa dagar får nog barnen för säkerhets skull vistas på annan plats.

Dessutom har arbetslivet förändrats så att fler och fler arbetar deltid eller har vikariat kortare tider.

Så var det med det.

No comments: