2007-04-21

Alla får inte alls vara med

I dagens Karlskoga Tidning står felaktigt att "alla (partier) får vara med i beredningen" av ärenden till Kultur- och föreningsnämnden i Karlskoga.

I alla år hittills har- såvitt jag vet - det varit så att en nämnds ordförande och vice ordförande tillsammans med tjänstemän ingått i den beredning som föregår ett nämnds ordinarie sammanträde. I alla år har också dessa två politiker kommit från socialdemokraterna (s), eftersom de ensamma varit så starka att de haft majoritet antingen helt ensamma eller tillsammans med ett litet parti som inte kunnat göra anspråk på ens en vice ordförandepost. Något undantag från denna situation har förekommit.

I år har något hänt. I höstas efter valet kom kommunalrådet till alla partier och frågade hur vi ställde oss till en större beredning, där alla partier med åtminstone en ersättarplats skulle vara med i beredningen, där det då inte skulle förekomma några politiska diskussioner. Från min sida har jag då framfört att de minsta partierna, det vill säga de som inte har någon plats i en viss nämnd, därmed inte skulle få samma information, men att systemet ändå kanske kunde prövas under något år. (I Karlskog får nämligen alla partier ha en representant närvarande på nämndmöten dock med enbart yttranderätt.)

Men det blev motstånd inom s har jag förstått. Nu har s alla nämnder drivit igenom att de själva (två stycken), en från vänsterpartiet (v) och en från "alliansen" ska vara med i beredningen. Därmed är fem partier av åtta i fullmäktige uteslutna från beredningen. Folkpartiet (fp) hävdar att det inte finns någon "allians" i Karlskoga och de andra lika små partierna, centern (c) och kristdemokraterna (kd), lär inte heller få ta en plats i beredningen från moderaterna (m).

Man kan fundera på varför detta händer. Är det fråga om ett halvhjärtat utslag av "öppenhet" eller är det helt enkelt så att man bäddar för en valförlust i nästa val och tror att man genom ovan nämnda gester ska få vara med i beredningarna även efter nästa förlustval.

I Karlskoga Tidning står det emellertid i dag felaktigt att "alla får vara med i beredningen" och dessutom har tidningen blandat ihop förkortningarna. Det är en moderat och inte en miljöpartist som får var med i beredningen. Miljöpartiet har inte ens en ersättare i någon nämnd på grund av förra årets valutgång.

No comments: