2007-04-12

Ska skolungdomar få feriesysselsättning?

Förra året fick i Karlskoga ett 75-tal skolungdomar som gått ut första året på gymnasiet sysselsättning 60 timmar under tre veckor på sommarlovet, de flesta inom socialförvaltningen.

I år har det statliga anslaget via AMS för verksamheten dragits in, varför frågan är om verksamheten ska kunna fortsätta. Beslutet att dra in bidraget till kommunerna drogs in så sent att några pengar inte anslagits i budgeten för 2007.

Hittills har Arbetsmarknadsenheten skött det hela. Tidigare var den underställd kommunstyrelsen, senast barn- och utbildningsnämnden och från 2007-01-01 socialnämnden.

"Alla" tycker nog att ungdomarna behöver viss sysselsättning under sommaren, men ingen verkar vilja betala, trots att ungdomarna får mindre än 50 kronor i timmen.

Kommunstyrelsen hade frågan uppe i tisdags och återförvisade den till socialnämnden eftersom frågan inte diskuterats på nämndnivå. I onsdags togs frågan upp dom en övrig fråga och resultatet blev att man skickar tillbaka ärendet till kommunstyrelsen med en begäran om 350.000 i extra anslag alternativt förvarnar om ett underskott motsvarande denna summa.

Däremot är man inte intresserad av de som gått ut andra året. Då kan det bli tal om andra avtal och lönenivåer! Det kan tolkas som att det inte primärt är ungdomarnas behov som styr, utan förvaltningarnas önskan om billig arbetskraft. Genom statens bristande intresse, kommunens formella brister i hanteringen och ovilja att betala ordentliga löner till 16-17-åringar, som under sommaren inte har rätt till studiebidrag eller fria skolmåltider faller bördan på familjerna, som i många fall lever i knappa omständigheter.

Vi får se vad som händer.

No comments: